Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες συστημάτων για στοίχημα:

Συστήματα για στοίχημα

  • Στοίχημα με θετική εξέλιξη (Positive progression betting): αυξάνουμε το ποσό του στοιχήματος μας κάθε φορά που κερδίζουμε. Αυτή η τεχνική στοιχηματισμού είναι αρκετά δημοφιλής, καθώς δεν χρειάζεται μεγάλη μπάνκα (bankroll) για να ξεκινήσουμε.
  • Συστήματα στοιχήματος με ασφάλεια (Insurance betting systems): μειώνουμε το ποσό του στοιχήματος μας κάθε φορά που χάνουμε ένα στοίχημα. Είναι μακράν το ασφαλέστερο σύστημα στοιχήματος. Οι εμπειρογνώμονες αναφέρονται στην παρούσα τεχνική ως «παιχνίδι εκ του ασφαλούς».
  • Στοίχημα με αρνητική εξέλιξη (Negative progression betting): αυξάνουμε το ποσό του στοιχήματος μας κάθε φορά που χάνουμε ένα στοίχημα. Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να αντιστραφεί η τάση συνεχόμενων χαμένων στοιχημάτων. Ωστόσο, απαιτεί μια μεγαλύτερη μπάνκα (bankroll) και είναι αρκετά επικίνδυνη τεχνική.

Σύστημα στοιχήματοςΑν και πολλοί θα βρείτε αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι καμία από τις τεχνικές που περιγράφονται δεν είναι απολύτως αξιόπιστη. Ένας από τους λόγους που ισχύει αυτό είναι ότι όλα τα συστήματα στοιχημάτων περιορίζονται από τα μαθηματικά και τις πιθανότητες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία απόλυτα σίγουρη τεχνική που μπορούμε να εμπιστευτούμε απόλυτα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο γνωστά συστήματα για τις κατηγορίες που αναφέραμε πιο πάνω:

Σύγκριση εσφαλμένης αντίληψης (Gambling Fallacy)

Η τεχνική της εσφαλμένης αντίληψης λανθασμένα υποθέτει ότι επειδή μια συγκεκριμένη κάρτα ή αριθμός ή ομάδα ποδοσφαίρου δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι πρόσφατα, τότε σίγουρα θα επιβεβαιωθεί στο εγγύς μέλλον, εξ ού και η αυτονόητη ονομασία του συγκεκριμένου συστήματος στοιχημάτων. Το πρόβλημα με αυτήν την τεχνική είναι ότι εσφαλμένα θεωρεί δεδομένο ότι οι μαθηματικές πιθανότητες θα δώσουν τον πρώτο λόγο σε αποτελέσματα που δεν επιβεβαιώθηκαν στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, απλά επειδή τα πραγματικά ατού της εν λόγω τεχνικής είναι σε μεγάλο βαθμό ανακριβή. Αν και θα μπορούσε να είναι δελεαστικό σε ορισμένες περιπτώσεις να επικαλεστούμε την πιθανότητα ενός γεγονότος να συμβεί με στήριξη τα αποτελέσματα σε προηγούμενα γεγονότα, θα ήταν σκόπιμο να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνική.

Σύστημα Martingale

Συχνά χαρακτηρισμένο (λόγω της προέλευσης του) ως αποδεδειγμένα-δοκιμασμένο σύστημα, το Martingale system θεωρεί δεδομένο το γεγονός ότι θα χάσετε απροσδιόριστο αριθμό στοιχημάτων σε μια περίοδο. Οι αρχές του συστήματος είναι οι εξής: όταν κερδίζουμε ένα στοίχημα, συνεχίζουμε να ποντάρουμε στο ίδιο μοτίβο, αλλά αν χάσουμε, θα πρέπει να στοχεύσουμε στον διπλασιασμό του στοιχήματος που μόλις έχασε. Το σύστημα Martingale είναι συνεπώς σύστημα αρνητικής εξέλιξης. Επομένως όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη τεχνική που στηρίζεται σε σημαντική μπάνκα (bankroll). Η βασική ιδέα πίσω από το σύστημα είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να χάνουμε σε τακτική βάση, υπάρχει μια στιγμή που θα κερδίσουμε, επιτρέποντάς μας να ανακτήσουμε το σύνολο των ζημιών μας συν ένα επιπλέον μικρό κέρδος. Ωστόσο, οι εταιρίες στοιχημάτων και τα περισσότερα καζίνο θέτουν ανώτερα όρια στα στοιχήματα, πράγμα που σημαίνει ότι αν το σύστημα Martingale θα πρέπει να φθάσει το όρια αυτά, τότε η τεχνική χάνει την αξιοπιστία και τη νομιμότητά της. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό το σύστημα στο άρθρο μας «Σύστημα Martingale».

Σύστημα D`Alembert

Το σύστημα D’Alembert είναι παρόμοιο με το σύστημα Martingale, αλλά πολύ πιο ασφαλές. Η ιδέα είναι ότι αυξάνουμε το στοίχημα κάθε φορά που χάνουμε, και μειώνουμε το στοίχημα μας κάθε φορά που κερδίζουμε. Η χρήση αυτής της τεχνικής θα μας επιτρέψει να αντισταθμίσουμε τις απώλειες από σταδιακά υψηλότερα χαμένα στοιχήματα, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να κρατήσουμε κάποια από τα κέρδη μας στα κερδισμένα μας στοιχήματα.

Σύστημα Paroli

Το σύστημα Paroli είναι ακριβώς το αντίθετο από το σύστημα Martingale: αν κερδίσουμε, θα αυξήσουμε το στοίχημα μας. Σύστημα παρολί στο αθλητικό στοίχημα είναι επίσης όταν ζητάμε να πιάσουμε περισσότερα του ενός αποτελέσματα σε ένα δελτίο στοιχήματος ώπου πρέπει να επιβεβαιωθούν όλα τα γεγονότα για να κερδίσουμε. Σε αντίθεση με το σύστημα Martingale, το σύστημα Paroli ενισχύει σημαντικά τα κέρδη μας αν μπορέσουμε να κερδίσουμε μία συνεχόμενη σειρά στοιχημάτων. Συνεπώς είναι σύστημα θετικής εξέλιξης και είναι πολύ σημαντικό ότι το σύστημα αυτό δεν απαιτεί μεγάλη μπάνκα (bankroll).

Σύστημα 1-3-2-6

Το σύστημα 1-3-2-6 είναι ένα ακόμα σύστημα θετικής εξέλιξης στο οποίο λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κερδίσουμε τέσσερις φορές στη σειρά. Αν κατηγοριοποιήσουμε τα στοιχήματα μας σε μια κλίμακα από μία (1) έως έξι (6) μονάδες (με τις έξι μονάδες ως ανώτατο στοίχημα), το πρώτο στοίχημα μας θα πρέπει να είναι 1 μονάδα, το δεύτερο 3 μονάδες, το τρίτο 2 μονάδες, και το τέταρτο 6 μονάδες. Παρά τα μαθηματικά που εμπλέκονται σε αυτό το σύστημα, είναι μία αρκετά απλή διαδικασία. Συνολικά, το σύστημα παρέχει ασφάλεια, διαφοροποιώντας τα στοιχήματα κάθε φορά, και λαμβάνοντας χρήματα όταν κερδίζουμε σε συγκεκριμένες στιγμές. Αν τελικά κερδίσουμε τέσσερις φορές στη σειρά, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αυξηθεί σημαντικά η μπάνκα μας. Ωστόσο… τα μαθηματικά έχουν τον τελευταίο λόγο: είναι εξίσου πιθανό ότι θα χάσουμε τέσσερις φορές στη σειρά.