lexiko gia to stoiximaΗ αγορά στο Internet προσφέρει μία πληθώρα επιλογών σε ειδικά στοιχήματα με ορολογίες στην αγγλική γλώσσα. Αν κάποιος δεν τις γνωρίζει μπορεί να μπερδευτεί αρκετά. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις ποιο σημαντικές ορολογίες με σύντομες επεξηγήσεις:

Asian handicap – Στο Ασιατικό Χάντικαπ έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πιθανά αποτελέσματα. Ο bookmaker δίνει προβάδισμα (χάντικαπ) στην ομάδα που θεωρεί ποιο αδύναμη και συνήθως δίνει ανάλογο προβάδισμα ώστε οι πιθανότητες να ισοσταθμιστούν και να είναι 50%-50%.

Ante post – Είναι τα στοιχήματα μακράς διαρκείας. Π.χ. νικητής διοργάνωσης, πρώτος σκόρερ διοργάνωσης, πρωταθλητής κτλ. Επίσης για τα στοιχήματα μακράς διαρκείας (για κατακτήσεις πρωταθλημάτων) χρησιμοποιείται και ο όρος “outright”.

Arbitrage betting – Στοίχημα σε αγώνα του οποίου οι αποδόσεις (αν συνδυαστούν σωστά) μας επιτρέπουν να έχουμε σίγουρο κέρδος παίζοντας όλα τα πιθανά σημεία. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να μοιράσουμε τα στοιχήματα μας σε δύο ή περισσότερες εταιρίες που οι εκτιμήσεις τους έρχονται σε σύγκρουση. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι γνωστή και ως “sure bet”.

Banker – Το γνωστό “στάνταρ” από το Ελληνικό “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ“. Το Banker το χρησιμοποιούμε σε συστήματα ως το δυνατό μας σημείο. Αν χάσουμε έστω και ένα Banker σε ένα σύστημα, τότε μηδενίζεται ολόκληρο το κουπόνι.

Back – Ποντάρισμα υπέρ κάποιου σημείου, ο πιο συνηθισμένος και διαδεδομένος τρόπος στοιχηματισμού.

Dead heat – Είναι η περίπτωση όπου σε ένα αθλητικό γεγονός δύο ή περισσότεροι συμμετέχοντες καταλαμβάνουν την ίδια θέση. Συνήθως θα δείτε και τον όρο “Dead Heat Rules Apply” που σημαίνει ότι αν συμβεί το παραπάνω, τότε θα πληρωθούμε την αρχική μας απόδοση διαιρώντας τη με τον αριθμό των πρωτοπόρων.

Decimal odds – Είναι οι γνωστές μας δεκαδικές αποδόσεις του τύπου 1,70.

Each-way – Όρος για μια επιλογή που υποστηρίζει να νικήσει ή να πλασαριστεί.

European handicap – Ο Bookmaker δίνει ακέραιο προβάδισμα (ενός συνήθως γκολ) σε μια ομάδα και έχουμε τρία πιθανά αποτελέσματα (1-Χ-2).

Even money – Στοίχημα το οποίο διπλασιάζει το ποσό που στοιχηματίσαμε (απόδοση: 2,00). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείτε κυρίως στην Αγγλία.

Fractional odds – Είναι οι κλασματικές αποδόσεις τύπου 3/8. Αυτού του είδους οι αποδόσεις χρησιμοποιούνται κυρίως στην Αγγλία.

Favorite – Η καταχώρηση που αναμένεται να κερδίσει το αγώνισμα. Οι αναφερόμενες αποδόσεις αντανακλούν το βαθμό στον οποίο η επιλογή είναι φαβορί.

Handicap – Το προβάδισμα που δίνεται σε μια ομάδα είτε με γκολ στο ποδόσφαιρο, είτε με πόντους στο μπάσκετ, είτε με χάντικαπ σε δευτερόλεπτα σε έναν αγώνα Formula 1 κτλ.

Head to head – Είναι το στοίχημα που ουσιαστικά συγκρίνει δύο συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα ξεχωρίζει από μία πληθώρα αποτελεσμάτων δημιουργώντας δύο πιθανά σημεία.

In-running – Είναι το στοίχημα κατά την διάρκεια του αγώνα (γνωστό κυρίως ως “live betting”)

Lay – Ποντάρισμα κατά κάποιου σημείου, αν το σημείο που κάναμε lay δεν επαληθευτεί τότε κερδίζουμε. Συνηθισμένος τρόπος στοιχηματισμού στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων.

Money Line – Αποδόσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Αμερική και όπου οι αποδόσεις έχουν διαφορετική μορφή. Εμφανίζεται το ποσό που θα κερδίζαμε αν ποντάραμε 100$.

Over / Under – Στοίχημα στο οποίο ο παίκτης επιλέγει αν ο αριθμός (των γκολ, πόντων, κόρνερ ή οτιδήποτε άλλο) θα είναι περισσότερα ή λιγότερα από το όριο που έχει θέσει ο bookmaker . Το πιο συνηθισμένο ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι το over/under 2,5 γκολ.

Pointspread – Το προβάδισμα (πόντων, γκολ) που δίνει ο bookmaker σε μια ομάδα πριν από την έναρξη του αγώνα (Αμερικανικός όρος).

Push – Όταν έχουμε ακύρωση του στοιχήματος ή μη ανάδειξη νικητή και τα χρήματα επιστρέφονται στον παίκτη.

Scorecast – Συνδυασμένη πρόβλεψη για το ακριβές σκορ και τον πρώτο σκόρερ σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Τύπος στοιχήματος που προσφέρει πολύ μεγάλες αποδόσεις.

Stake – Το ποσό το οποίο ποντάρουμε (ποντάρισμα).

Single action – Ένα υποθετικό στοίχημα το οποίο προχωράει μόνο αν το προηγούμενο στοίχημα νικήσει.

Sure bet – Στοίχημα σε αγώνα του οποίου οι αποδόσεις (αν συνδιαστούν σωστά) μας επιτρέπουν να έχουμε σίγουρο κέρδος παίζοντας όλα τα πιθανά σημεία..

System – Στοίχημα σε περισσότερα από ένα γεγονότα όπου ζητάμε συνδυασμούς των επιλογών μας.

Spread betting – Το στοίχημα σε κάποιο πλεονέκτημα (χάντικαπ) που δίνει ο bookmaker

Three way bet – Στοίχημα το οποίο έχει τρία πιθανά αποτελέσματα (π.χ. 1Χ2).

Two way bet – Στοίχημα το οποίο έχει δύο πιθανά αποτελέσματα (π.χ over/under).

Underdog – Το αουτσάιντερ, η επιλογή που έχει τις μικρότερες πιθανότητες επαλήθευσης.

Value bet – Είναι η περίπτωση όπου οι πιθανότητες επαλήθευσης ενός σημείου, είναι μεγαλύτερες από την απόδοση που το προσφέρει ο bookmaker.